ponedeljek, 7. november 2011

Domneva nedolžnosti

Domneva nedolžnosti v praksi in sprejeti zakoni

Kaj se zgodi, če že razpuščeni parlament sprejme zakone? Gre se namreč  o zakonih, ki jih je po vetu Državnega sveta sprejel že razpuščeni parlament.
Eden najbolj spornih je način, da moraš dokazovati, da nisi kriv.  Ta temelji na sistemu obratnega dokaza. In sedaj bo končno WOW! Pa ne bo!

Domneva nedolžnosti v Sloveniji

1. Kdo ti lahko garantira, da se katerikoli tožilec lahko ne spomni, da si sumljiv. To tožilcu garantira že sama narava njegovega posla. Posebno še v Sloveniji, kjer načelo uspešnosti delovanja tožilstva ni pravica, temveč pregon in uspešna obsodba. Ali je človek nedolžen ali kriv je popolnoma drugotnega pomena.

Domneva nedolžnosti - garant

2. Kdo ti lahko garantira, da se kdor koli lahko spomni, da nisi kriv? To ti garantira domneva nedolžnosti. Pri teh zakonih tega ni! To ti garantira ustava.

Sedaj pa pridemo do zanimivih trenutkov, ko, ker ima vsak možnost pritožbe, zadeva pride na Ustavno sodišče ali naprej na Evropsko sodišče in tukaj nastane „problem“, ki je tudi rešitev.

1. Ustavno sodišče ali najkasneje Evropsko bo zagotovo odločilo, da nobeden zakon ne more veljati - sprejet od razpuščenega parlamenta. Se pravi, da bodo „kriminalci“ in kriminalci znašli na prostosti. Prvi opravičeno in z mizerno odškodnino, ki mu nikakor ne bo mogla vrniti izgubljenih let, priložnosti in „koristnosti družbi“. Drugi pa zelo sporno opravičeno in z občutkom nedotakljivosti! S tem bo družbi storjena še večja škoda.

2. Domneva nedolžnosti je eden od temeljev demokracije in pričakovati je, da bo tudi ta obveljala. Drugače se znajdemo uradno ali „uradno“ v sistemu že obsojenih od Evrope.

Domneva nedolžnosti - praksa


Kaj sledi s sprejetjem teh zakonov s strani že razpuščenega parlamenta? Najprej bodo na udaru nedolžni in tisti, ki nimajo dovolj denarja za drage odvetnike. Curia pauperibus clasta est. -- "Sodišče je za siromake zaprto."

Tisti, ki so v kriminalnih krogih lahko pričakujejo en velik nič! Kajti (organizirani)kriminalec ima denar, ki ga tudi po potrebi deli vsakemu. Ut tibi sit poenae venia, sit aperta crumena. - "Da bi bil oproščen kazni, naj bo tvoja denarnica odprta."

To velja tudi za malega srbina, ko se s  pogledom, ki izraža vso globočino, bistrino in pronicljivost njegovega duha, smeje parlamentarni komisiji in izreka izjemno bogate stavke stavke vredne samo velikosti njegovega IQ: „Moj odgovor je enak prejšnjemu!“

Ni komentarjev: